Letos poteka peto leto, odkar na naši šoli v času počitnic organiziramo počitniške ustvarjalnice. Tokratna tema “Ko se znoči…” nas je vodila skozi svet teme, noči, pokukali pa smo še dlje, vse do zvezd.
S pravljico Karen King Ježek najde družbo smo raziskovali spalne navade živali. Spoznali smo živali, ki so ponoči aktivne, kdo so veliki zaspanci v živalskem svetu, katere živali skoraj ne potrebujejo spanja in ponovili, kaj je zimsko spanje živali. V tehnični ustvarjalnici smo izdelali živali, ki ponoči ne spijo in našemu ježku Špiku iz pravljice delajo družbo. Tudi na spalne navade ljudi nismo pozabili; izvedeli smo, kako vpliva zadostna količina spanja na naše zdravje. Zato smo v sanjskih ustvarjalnicah prisluhnili indijanski legendi o lovilcu sanj in ga tudi izdelali. Da nam lovilec sanj zares pomaga, smo preizkusili, ko smo prenočili v šoli. Preden pa smo se zazibali v svet sanj, smo s poskusom ugotavljali, zakaj se menjavata dan in noč na Zemlji. Obiskal nas je Bojan Jandrašič, ki nas je popeljal v svet zvezd, ozvezdij in grških mitov. Naslednji dan smo pobliže spoznali naše osončje in v likovni ustvarjalnici izdelali vsak svoj planet. S tehniko praskanke smo ustvarili meglice, ozvezdja, ki smo jih spoznali.
Da sta noč in tema zanimiva tudi v umetnosti, smo ugotovili, ko smo ustvarjali v senčnem gledališču in se naučili dveh plesov. S prvim plesom smo uspavali našo prijateljico, z drugim pa prikazali menjavo dneva in noči. Zapeli smo tudi Luni, našemu naravnemu satelitu, s pesmima skladatelja Janeza Bitenca Kje je Luna in Luna sanja.
Kot vsako leto smo tudi letos staršem v kratkem kulturnem programu predstavili naša ustvarjanja in jih povabili na ogled razstave naših izdelkov ter fotografij z utrinki naših doživetij.

Tim za izvedbo počitniških ustvarjalnic

img_5638_1

Več slik si lahko ogledate s klikom na sliko.