Na naši šoli smo povezali dejavnosti Zdrave šole, razvojne naloge Spodbudnega učnega okolja in projekta Pogum. Pri projektu Pogum je naše področje delovanja Kultura kot način sobivanja, kamor sodi tudi kultura odnosov, tema Zdrave šole pa je Čas za zdravje – je čas za nas. Preko razvojne naloge Spodbudno učno okolje, ki jo prvič izvajamo v tem šolskem letu, pa se posvečamo odnosom, spoznavanju lastnih čustev in čustev drugih.
V tednu dejavnosti smo se prvi dan posvetili ustvarjalnosti, drugi dan čustvom, zadnji dan pa gibanju. To so vse dejavnosti, ki pripomorejo k psihičnemu in fizičnemu zdravju vseh na šoli.
Prvi dan, 19. 5. 2021, smo vsi učenci, od 1. do 9. razreda, prisluhnili pravljici avtorice Jane Jolly – Mož s kratkimi lasmi, ki se dogaja v mestu, kjer so vsi videti isti. Samosvoj mož s kratkimi lasmi želi biti takšen kot vsi ostali. A le dokler ne ugotovi, da je biti to, kar si, veliko zabavneje. Poživljajoča zgodba spodbuja individualnost, podvomi v prilagodljivost in privzgaja pogum. Otroke uči, da bi bil svet zelo dolgočasen in neizrazit brez posameznikov in njihovih posebnosti. Pravljica nas je spodbudila k pogovoru in razmišljanju o drugačnosti. S tehniko »readymade«, tj. ponovna uporabo materiala oz. reciklaža, smo vsi na šoli, tudi učitelji, po lastnem navdihu ustvarili iz svojih že uporabljenih starih pokrival nova in drugačna pokrivala, nato pa literarno poustvarili zgodbe, pesmi na temo Moj klobuk pripoveduje … Učenci od 1. do 3. razreda pa so izražali svoje domislice o drugačnosti, strpnosti, komunikaciji, multikulturnosti in še marsičem. Le-te bomo izdali v šolskem glasilu Drugačen ni napačen – mavričnost našega bivanja.
V času podaljšanega bivanja smo oblikovali broške, ki nas spomnijo na drugačnost, ter jih pripeli na svoje šolske torbe, nahrbtnike, ki nas bodo spremljale v šolo vsak dan, do konca šolskega leta. Da bi spoznali, kako uporabiti prosti čas za sproščanje, smo z različnimi tehnikami ustvarjali mandale.

Kolektiv Osnovne šole III Murska Sobota

img_9278_1

Veš slik si lahko ogledate s klikom na sliko.