V šolskem letu 2016/2017 sem se odločila za celostni projekt NAVAJANJE OTROK NA OSNOVNE HIGIENSKE NAVADE. Pri izvajanju projekta mi pomaga učiteljica Ksenija Halas.
Cilj projekta je oblikovati navade in ravnanja zdravega načina življenja (zdrava prehrana, osebna higiena – čiste roke, čisti in zdravi zobje), gibanje in čisto okolje. Velik poudarek sem dala pravilnemu ščetkanju zob, zato sem uvedla ščetkanje vsak dan po kosilu. K sodelovanju sem povabila zobozdravnika Boris Egića dr. dent. medicine in višjo medicinsko sestro Majo Kodila. Povabilu sta se z navdušenjem odzvala. Udeležila sta se skupnega srečanja s starši in učenci.
Maja Kodila je udeležence preko zanimivih slikic seznanila s pomembnostjo ustne higiene. Na modelu zobovja je ponazorila pravilno ščetkanje posameznih zob in jih tudi poimenovala. Nato je sledilo ščetkanje. Vsak starš je pomagal svojemu otroku, kajti dr. Egić pravi, da naj bi otroku pomagali tako dolgo, dokler sam ni kos pravilni tehniki čiščenja, to je do 8. leta starosti, nadzorujemo pa jih do 12. leta.
Dr. Egić je bil staršem ves čas obiska na voljo za morebitna vprašanja, seznanil pa jih je tudi o pomenu preventivnih pregledov, ki se vršijo že od 6. meseca starosti otroka. Naša strokovnjaka poudarjata, da so navade čiščenja zob neposredno povezane z vzorci, ki jih otroci dobijo od staršev.

Nosilka projekta Milena Novak