Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – televizija smo se v torek, 4. 10. 2016, skupaj z učiteljico Zorico Sečko in udeleženci medgeneracijskega projekta Spoznajmo kulturno dediščino naših krajev odpravili na ekskurzijo v Celje.

Tam smo si najprej ogledali razstave, ki so v Pokrajinskem muzeju Celje, in sicer rimsko Celeio, ki je nekaj posebnega in enkratnega: Celeia- mesto pod mestom. Sprehodili smo se po kleti knjižnega dvora in si ogledali doslej največjo predstavitev rimskih ostankov mesta. Ogledali smo si tudi stalno razstavo o Celjskih grofih, ki so živeli na ozemlju današnjega Celja. V tem sklopu smo si ogledali še enega najbolj zanimivih stropov v Sloveniji. Strop je bil poslikan na začetku 17. stoletja in je v velikosti 14,45 krat 9, 87 m. Poslikan je s tempera barvami na platnu. Razdeljen je na 11 stropnih polj, ki jih ločujejo dekorativno poslikani leseni tramovi in opaži. Sprehodili smo se po mestu, kjer smo si ogledali še ostale znamenitosti, ki so ostale iz časov Celjskih grofov.

Podali pa smo se tudi na Celjski grad, s katerega smo videli mesto pod nami. Za konec našega potovanja pa smo se ustavili v Šempetru, kjer smo si ogledali Rimsko nekropolo – grobnice, ki so jih odkrili leta 1952. Rimska nekropola spada med najlepše in med najbolj ohranjene spomenike iz rimske dobe.

Po zanimivem in poučnem ogledu smo se odpravili proti domu. Dan je hitro minil. S člani projekta smo se pogovarjali in razložili so nam stvari, ki jih med ogledom nismo razumeli. Skratka, imeli smo se zelo lepo.

Bruna Čeh, 9.b